Csapda vagy játszma?

avagy: Vigyázz, mire figyelsz!

Tehát mi a különbség egy játszma, és egy csapda között? Most csodálkozni fogsz, de több a hasonlóság, mint a különbség:

Egy csapda korlátokból áll, de minden játszmában ugyanúgy ott vannak a korlátok, hiszen szabályok nélkül semmit sem lehet játszani. Egy játszmában talán nagyobb szabadságod lehet, ha nincs túl közel a pálya széle, de egy börtöncellában is akad mozgástér.

Alapvető különbség egyetlenegy van: a Te döntésed.

Te döntöd el, hogy akarsz-e játszani egy játszmát vagy nem, például akarod-e csinálni a vállalkozásod, vagy nem. A csapdába nem a saját szabad akaratodból kerülsz, még akkor sem, ha Te tehetsz róla. De amikor a vállalkozásod jövője már nem kihívás a Számodra, hanem inkább kényszer – akkor bajban vagy!

De mi köze ennek a figyelmedhez?

Már több, mint elcsépelt, hogy a pohár az egyik embernek félig üres, a másiknak félig tele van. Amikor már nem is egy olyan fegyveres harc dúl, ami akár világháborúvá is eszkalálódhat, és olyan világvárosokat tart rettegésben a terrorizmus, mint Moszkva vagy Párizs, itthon pedig megette az infláció a vásárlóerőt…

…Hát az a pohár már nem félig van, hanem szinte üresnek tűnik. Miért?

Mert van egy nagyon fontos adat, ami szintén nem új a Számodra, de szinte biztos, hogy nem veszed elég komolyan:

Azt kapod, amire figyelsz.

Biztosan találkoztál már olyan emberekkel, akiknek semmi se jó: Ha van a nyuszin sapka, az a baj, ha nincs, akkor meg az. De találkozhattál olyan emberekkel is, akik mondjuk még a Horthy- vagy a Kádár-rendszerben voltak fiatalok, és diktatúra ide vagy oda, hidegháború ide vagy oda, máig ragyogó, boldog emlékeket őriznek azokból az átkos, sötét időkből. (Ami a Kádár-rendszert illeti, ezt a tényt én is meg tudom erősíteni.)

Hová akarok ezzel kilyukadni?

Ha a játszma meg a csapda között ilyen csekély a különbség, akkor csak Rajtad múlik, hogy a korlátokat erősíted a figyelmeddel, és szép lassan teljes apátiába sulykolod magad – vagy a szabadságokra koncentrálsz, és megjátszod a korlátokat, nem pedig behódolsz nekik.

Ha nem rettegsz a korlátaidtól, hanem higgadtan rájuk nézel, és tudomásul veszed őket, egy idő után azt fogod észrevenni, hogy már átnéztél rajtuk. Lehet, hogy ez túl filozófikusnak hangzik, de erre is van egy saját, teljesen hétköznapi példám: Amikor hosszú évekkel ezelőtt egy forgalmas pesti vasútállomás tőszomszédságába költöztem, kb. 2 hét alatt megszoktam a vonatok zaját, annyira, hogy már nem is hallottam őket.

Ha ki akarod próbálni, nem kell vasútállomás mellé költöznöd! És nem kell azon aggódnod, hogy mi a baj a vállalkozásoddal, hogy mi lesz így vele ebben az országban, stb, stb.

Azt keresd, mi benne a jó, mi benne a különleges, és erősítsd meg! Ha nem találod, segítünk benne, mert bármelyikünk is találja meg, ezt kell kommunikálnod a közönséged felé ahhoz, hogy igazán beindulj!

De mi van akkor, ha nincs semmi extra a cégedben? Akkor rakunk bele!
(Nem tudtad…? A marketing az Erő sötét oldala…)

Volt például egy villanyszerelő ügyfelünk, akinek első megközelítésben nem volt semmilyen egyedi versenyelőnye. Ahogy csináltuk a szokásos kutatást, láttuk, hogy mindenhol 10 év garanciát adnak a versenytársak. Megkérdeztem tőle, hogy mennyivel kell jobban meghúznia a csavarokat a kábelvégeken ahhoz, hogy a kötés ne 10 évig, hanem 12 évig bírja? Azt mondta, semmivel. Máris volt egy nagyon jól kommunikálható előnyünk: EGYEDÜLÁLLÓ GARANCIA, MAXIMÁLIS BIZTONSÁG, … (és így tovább, és így tovább).

Hát csak fel a fejjel!

Mindegy hány gólt kapsz, ha többet rúgsz – mert ezt hívják győzelemnek…

(Csak kérd az alábbi űrlapon, és szívesen elküldjük azt az 5 lépést az itt látható mini-ebook formájában, amivel pontos képet kaphatsz arról, hogy miben vagy, miben lehetsz igazán egyedülálló a piacodon, és kik azok a célközönségedben, akiket ez a legjobban érdekel. Ja: a mini-ebookban van egy 5000 Ft-os ajándék kupon, ha esetleg kellene egy kis segítség a lépések megvalósításához.)

Szőnyi János

5egyszerulepescimlap
Kategória: Blog. A cikk linkje: link.

Persze. Segítünk.

Bízunk benne, hogy ezzel a blog bejegyzéssel is tudtunk használható gondolatokat adni. Ha elakadnál a megvalósításban - vagy egyszerűen csak kényelmesebb Neked úgy, szívesen megcsináljuk mi.

Keress bátran!

    Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.